Elpriserne går amok, men hvor dyrt er det egentlig at varme din mad?

Elpriserne går amok, men hvor dyrt er det egentlig at varme din mad?

Elpriserne har været på himmelflugt, og de høje priser har sendt mange mennesker på jagt efter nye måder at spare på elregningen. 

Der har i den senere tid ikke været mangel på historier, om danskere som undlader at varme deres hjem, eller som kun vælger at lave lasagne når elprisen er lav.

Men er det en overreaktion? Hvad koster det egentlig at varme sin mad?

Vi vil kigge nærmere på de 4 typiske metoder som vi danskere bruger til at varme vores mad, og finde ud af hvad det egentlig koster – det drejer sig om:

  • Elkedlen
  • Mikroovnen
  • En almindelig ovn
  • Kogepladen

Elkedlen 

Hvis du er fan af cupnudler, eller måltidserstatninger som Huel Hot & Savoury, så er din elkedel sandsynligvis på overarbejde. 

Den gode nyhed er, at det stadig er ret billigt at varme din mad med en elkedel – selv hvis elprisen skulle begynde at nærme sig 15 kr/kWh. 

For at udregne prisen på, at varme vandet til dine cupnudler med en elkedel, så tager vi udgangspunkt i en gennemsnitlig elkedel med en effekt på 2200w, som varmer vandet på ca 2 minutter. 

Elpris (per kWh) Prisen for at varme vand til maden
2 kr
0,14 kr
5 kr
0,37 kr
10 kr
0,73 kr
15 kr
1,1 kr

Huel Hot & Savoury Pasta Bolognese
Huel Hot & Savoury Pasta Bolognese

Mikroovnen

Mikroovnen er nok det foretrukne værktøj blandt de af os, som spiser mange færdigretter – også selvom maden måske ville blive lidt bedre, hvis man havde tålmodigheden til, at varme maden i en almindelig ovn i stedet. 

Når du varmer en færdigret, som opbevares i et køleskab, i en mikroovn, vil det typisk tage 4-5 minutter. Det kunne eksempelvis være en Kylling Tandoori fra Næmt.

En færdigret der opbevares på frost vil derimod typisk kræve godt 9 minutter i mikroovnen ved fuld effekt. Nogle frosne færdigretter skal varmes i længere tid, men ved lavere effekt, så elforbruget ender derfor på omtrent samme niveau.

Mikroovne er ganske ens i deres forbrug, så det gør det nemt at give et hurtigt overblik over prisen i strøm for at varme maden.

En standard mikroovns effekt er typisk ca 800 watt, og vi går ud fra, at en ret fra køleskab skal varmes i 4 minutter, mens en ret fra frost skal varmes i 9 minutter.

Elpris (per kWh) Prisen for at varme en ret (fra køleskab) Prisen (fra frost)
2 kr
0,11 kr
0,24 kr
5 kr
0,27 kr
0,60 kr
10 kr
0,53 kr
1,20 kr
15 kr
0,80 kr
1,80 kr

Den tidligere nævnte Kylling Tandoori fra Næmt koster altså blot 53 øre at varme i mikroovn, ved årets hidtil højeste elpris på ca 10 kr/kWh. 

Kylling Tandoori fra Næmt
Kylling Tandoori fra Næmt

Almindelig ovn

En almindelig ovn er lidt mere kompleks end mikroovnen og elkedlen, i forhold til elforbruget. 

Der er mange temperaturer at vælge imellem. Derefter skal man vælge, om man vil bruge varmluft eller almindelig over-under varme. Og hvilket program på ovnen skal man egentlig vælge, hvis man vil spare på strømmen?

Brug varmluft for at spare på energien

Du kan typisk spare på elforbruget ved at bruge varmluft, da varmen fordeles mere effektivt. Du kan spare omkring 20% på elregningen ved, at benytte varmluft i en gennemsnitlig ovn fremfor over- og undervarme  –  og på ovne med en meget høj energimærkning kan besparelsen være endnu højere.

Ved opvarmning af ovnen har du sikkert opdaget, at det kan tage længere tid om, at varme ovnen op med almindelig over- og undervarme, end hvis du vælger varmluft. Jo længere tid det tager at varme ovnen op, jo mere varme går til spilde – og det koster. 

Derudover kan du ofte bruge en lavere temperatur ved brug af varmluft. Mange færdigretter foreslår eksempelvis, at varme på 200 grader ved almindelig ovn, men kun 180 grader med varmluft. 

Hvad koster det at varme en lasagne i ovnen?

En af de helt store favoritter blandt danskerne er lasagnen. Også blandt færdigretterne er lasagnen ekstremt populær, nem og relativt billig – og vælger man de rigtige, så smager de faktisk også ret godt. 

Siden elpriserne tog på himmelflugt har der dog været historier i medierne, om familier der vælger hvorvidt de skal spise lasagne den dag, ud fra elprisen.

Er det en overreaktion? Det kan du selv bedømme her. 

Elpris (per kWh) Prisen for at varme en lasagne i ovn (fra køleskab - med over- og undervarme) Prisen (fra køleskab - med varmluft)
2 kr
1,98 kr
1,56 kr
5 kr
4,95 kr
3,90 kr
10 kr
9,90 kr
7,80 kr
15 kr
14,85 kr
11,70 kr

Priserne ovenfor tager udgangspunkt i en gennemsnitlig dansk ovn, som er ca 65l i volumen og A-mærket. Der regnes med en tilberedningstid på 30 min, som eksempelvis denne lasagne fra Rema1000 tager. 

Spar penge på energiforbruget når du varmer mad i ovnen med disse råd
  • Lad være med at forvarme ovnen. 

Når du varmer en lasagne i ovnen, så behøver du ikke at vente med at smide den ind til ovnen er varm. Udnyt varmen ved at sætte maden i ovnen med det samme, men husk at lægge nogle ekstra minutter til tilberedningstiden.

Hvis du skal lave en rigtigt god og sprød pizza, så bør du dog se bort fra dette råd.

  • Sluk for ovnen 10 minutter før maden er færdig

Hvis du cykler en tur og er på vej mod et rødt lys, så vælger du nok at spare på kræfterne ved, at stoppe med at trampe i pedalerne og udnytte den fart du allerede har opbygget.

På samme måde kan du lade ovnen spare på kræfterne, ved at slukke for ovnen før den når frem til målet. 

  • Hold ovnlugen lukket

Det er fristende at kigge, men der slipper en masse varme ud når du åbner lugen, som ovnen skal erstatte. 

Kogeplade

Ligegyldigt om du bruger glaskeramiske eller induktionskogeplader, så er der ikke nogen stor forskel i energiforbruget på kogepladen. 

En induktionskogeplade kan spare en smule energi ved, at der ikke er så meget spildvarme. Forskellen er dog så lille, at vi ikke tager højde for det her. 

I stedet tager vi udgangspunkt i, at skulle varme 2 af de færdigretter som har de bedste bedømmelser her på færdigretten.dk. 

Den første er Boller i Karry fra Steff Houlberg, som opbevares i køleskab og som skal varmes ca 5 min på kogeplade.

Den anden færdigret er Bami Goreng fra Culinea, som opbevares på frost og som skal varmes ca 15 min på kogeplade.

Elpris (per kWh) Prisen for at varme boller i karry (fra køleskab - på kogeplade) Prisen for at varme Bami Goreng (fra frost - på kogeplade)
2 kr
0,17 kr
0,50 kr
5 kr
0,42 kr
1,26 kr
10 kr
0,83 kr
2,52 kr
15 kr
1,25 kr
3,78 kr

Konklusion

Selvom elprisen i perioder er flere hundrede procent højere end vi er vant til, så bør det stadig være muligt, at varme sin mad – også uden at skulle gå fra hus og hjem. 

Særligt prisen på at varme mad i ovnen har taget det største skridt opad. Det er dog samtidig også den varmekilde hvor du selv har mest indflydelse på, hvor meget energi du bruger, og har mulighed for at spare penge ved at følge de simple spareråd. 

Mikroovnen viste sig at være den billigste metode, i størstedelen af tilfældene, med færdigretter. Så hvis du gerne vil spare så mange penge på strøm så muligt, men ikke kan undvære den varme mad, så kan du overveje at bruge mikroovnen lidt mere. 

Vil du gerne følge med i dit elforbrug?

Så findes der et hav af apps hvor du dagligt kan se dit forbrug, og hvor meget en kWh koster på forskellige tidspunkter af dagen. 

Jeg bruger selv appen Watts, som fungerer rigtigt fint, og som du kan finde i din app-butik.

Kristian T.

Kristian T.

Færdigret aficionado.